Najskôr ste sa už stretli s pojmom zelené potraviny, zelené smoothie, zelené zdravie či green foods.Ak nie tak pod týmto názvom rozumieme konzumáciu rastlinných potravín ktoré sú zelené a zdravé.
Krátko o chlorofyle :
Na otázku čo je to chlorofyl? môžeme odpovedať:Chlorofyl je zelené farbivo (pigment) obsiahnuté v rastlinách, siniciach a niektorých riasach uložené v chloroplastoch (listová zeleň) viazané na molekulu bielkoviny.
Chlorofyl má dôležitú úlohu pri premene svetelnej energie na energiu chemickú pri fotochemickom procese v rastlinách (fotosyntéza).
Aké má účinky na ľudský organizmus ?
V tomto odseku nájdete dôvody prečo zaradiť potraviny bohaté na chlorofyl do každodenného jedálnička a zdravotné neduhy ktoré vám pomôže vyliečiť.
Štít proti rakovine
Táto choroba sa rozmohla do takej miery že v každej rodine nájdeme niekoho kto ňou trpí alebo zomrel.Látka chlorofylín (súčasť chlorofylu)mať podľa doktora Michaela T. Simonicha z Linus Pauling Institute a niekoľkých štúdií pozitívne účinky príklad ochrana pred karcinogémi, ktoré sa nachádzajú v pripálenom mäse, ale aj tými, ktoré sú vo vzducu. Práve chlorofylín ochraňuje bunky pred poškodeníma blokuje spracovávanie týchto škodlivých látok v tele. Ak vás táto téma zaujíma tu je zoznam potravín ktoré dokažu zápasiť a chranovať proti rakovine
Rýchlejšie hojenie a zotavovanie rán
Ako sa ukazalo chlorofyl zvyšuje prekrvenie a tým zrýchľuje regeneráciu poškodeného tkaniva. Čo potvrdila veľká štúdia Dr. Gruskina na 1200 pacientoch.
Zistil že chlorofyl podporuje rast spojivového tkaniva i podporného granulačného tkaniva, ktoré sa objavuje počas procesu hojenia.
Výsledky potvrdili i americký vedci Sack a Banard ktorí sa zamerali na sledovanie prekrvenia a zásobovanie tkaniva vitamínmi a kyslíkom, poukázali na pozitívny vplyv chlorofylu. Jeho regeneračné účinky nemusia využívať iba pacienti zotavujúci sa z operácií či úrazov ale i športovci pre lepšiu regeneráciu.
Dr. Gruskin neskôr opakoval Burgiho sledovania a po testovaní 1200 pacientov zistil, že „chlorofyl má stimulačný účinok na rast spojivového tkaniva a podporuje tvorbu granulačného tkaniva.“ Granulačné tkanivo sa objavuje v rane počas procesu hojenia. Podľa týchto výskumov chlorofyl proces hojenia urýchľuje.
Uplynulo pätnásť rokov a americkí vedci Sack a Barnard (1955) ukázali, že „chlorofylíny zvyšujú miestne prekrvenie“. Väčšia prekrvenie zlepšuje zásobenie tkaniva výživnými látkami a kyslíkom. Tým je v nej podporený reparačný proces.
Má hojivý účinok zvlášť u kožných a chronických zápalov, vredových procesov kože či zápalu nosohltanu. Hojivé účinky sú pozorované v chirurgii aj dermatológii. Nutné spomenúť aj dezinfekčné vlastnosti tejto zázračnej látky.
Dezinfekčné a deodoračné vlastnosti chlorofylu
Chlorofyl má veľmi širokospektrálne účinky, ktoré sa týkajú len nášho zdravia, krásy, ale aj telesného pachu. Je úplne prirodzené, že sa človek potí, niektorí trpia aj zvýšeným zápachom z úst. Málokto však tuší, že chlorofyl má nezanedbateľné dezodoračné vlastnosti. Možno ho považovať za prírodný deodorant, ktorý pri dlhodobom používaní znižuje zápach z úst alebo z otvorených rán.
Príbeh o vojakoch z II svetovej vojny:
dr. Warner F. Bowers a jeho spolupracovníci vo všeobecnej nemocnici americkej armády aplikovali na otvorené rany chlapcov ležiacich na sále chlorofyl. Rany páchli tak silno, že nielen vojaci, ale aj lekári a sestry strácali chuť k jedlu. Z dôvodu vedeckého porovnaia prikladali lekári chlorofylovej roztok na rany iba u každého druhého vojaka.
Zápach z rán ošetrených chlorofylom do štyridsiatich ôsmich hodín zmizol. „Vojaci, ktorí neboli ošetrení chlorofylom, sa začali dožadovať“ zelené medicíny „aj pre seba. Problém zapáchajúcich otvorených rán bol vyriešený.
Chlorofyl pre vnútornú očista vaše tela – pripravte sa novú energiu
Zelené potraviny bohaté na chlorofyl pomáhajú detoxikovať resp zbavovať toxínov. Najmä v krvi a tráviacej sústave. Ak sa cítite dlhodobo unavení aj keď spánok bol dostatočný , môže zato „zanesenie organizmu“ napríklad zanesenie hrubého čreva. Vtedy z potravy neprúdi toľko živín koľko by malo a tak nemáte energiu ani na všedný život nieto na športové výkony. Takýto stav je neudržateľný sa časom zmení buď na civilizačnú chorobu alebo sa ho zbavíte detoxikáciou. Všetky detoxikačné hity ako sú zelený jačmeň , chlorela , spirulina, majú vysoký obsah chlorofylu. Potraviny vysokým obsahom chlorofylu nájdete nižšie v článku…
Ďaľšie účinky chlorofylu:
Zbavuje telo prebytočného tuku – ak ste sa rozhodli chudnúť tak potraviny s obsahom chlorofylu vám tom brániť určite nebudú práve naopak , úbytok prebytočného tuku bude vyráznejší. Potraviny ktoré obsahujú chlorofyl napr zelenina výborne zasýti a má nízky obsah kalórií.
Stabilizuje krvný tlak jeho schopnosť vyrovnávať krvný tlak príde vhod pretože zvýšení alebo nesprávny krvný tlak je diagnostikovaný skoro u 70% s vekom po 30tke.Je vhodné do jedálničku zaradiť potraviny ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak.
Ak chcete krasnú pleť môžete vyskúšat chlorelovú pleťovú masku ktorá spomaľuje starnutie pleti, dodáva jej potrebnú pružnosť a sviežosť.
Iné účinky chlorofylu posilňuje srdce (srdcový sval), mierne odvodňuje, zabraňuje rastu obličkových kameňov a napomáha regulovať astmu.
Pozor neničme chlorofyl v potravinách !!!
Predtým než začneme popisovať potraviny bohaté na chlorofyl je treba uviesť pár fakt že tepelná úprava ničí obsah chlorofylu.
Obsah chlorofylu sa napríklad v brokolici po dvadsiatich minútach prípravy vo vriacej vode znížil o celé dve tretiny !!!
Ak plánujete detoxikačnú kúru tak radšej stavte na čerstvý šalát pred varenou polievkou.
Tu sú zelené potraviny ktoré obsahujú chlorofyl:
Pod pojmom zelené potraviny sa rozumie prevažne tzv. Výživové doplnky, aj keď ide vlastne o potraviny, ako sú mladý jačmeň, mladá pšenica, chlorella a spirulina. Všetky tieto zelené potraviny obsahujú rad prvkov, živín a vitálnych látok veľmi prospešných pre ľudský organizmus. Sú to také zelené výživové pokladnice, ktoré pomocou prirodzených synergických efektov pôsobí na naše zdravie.
Brokolica vynikajúcim zdrojom príbuzných protirakovinových látok nazývaných izotiokynáty, ktoré rakoviny ničia tak, že neutralizujú karcinogénne látky. Uskutočňujú to prostredníctvom znižovania ich škodlivých účinkov a stimulovaním uvoľňovania zabijakov karcinogénov a urýchľovaním ich odstraňovania z tela.
Vnať z petržlena je bohatá na minerálne látky: draslík, vápnik, železo, horčík. Obsahuje nadpriemerné množstvo vitamínu C.
Špargľa pomáha telo očistiť od škodlivých látok, je bohatý na antioxidanty, vitamíny i minerály.
Hrášok má vysoký obsah vitamínu C, zelené guľôčky dodajú telu veľa draslíka a železa.
Špenát obsahuje látky, ktoré dokážu zlepšiť pamäť, a vitamíny skupiny B, ktoré prospievajú vlasom, nechtom a vlasom vaše telo poteší vysoký obsah vitamínu C.
Avokádo obsahuje vitamín E, draslík, horčík a zdravé tuky. Pomáha znižovať nadváhu, dodáva telu bielkoviny a zmierňuje menštruačné bolesti.
Zelené fazuľky obsahujú vitamín E, ktorý má antioxidačné účinky, ďalej vitamín C a betakarotén – ten znižuje riziko rakoviny a posilňuje obranyschopnosť.
Kapusta vďaka vysokému obsahu vlákniny povzbudí trávenie a prinesú telu minerály, hlavne draslík – je dôležitý pre funkciu srdca a cieva má priamy vplyv na správnu činnosť svalov.
Zelená paprika neutralizuje voľné radikály. Pôsobí protizápalovo.
Brokolica pôsobí proti nádorovým ochoreniam a chráni srdce. . Skúste si ju treba nasekať najemno do šalátov alebo do smoothie.
Chlorofylová bomba: Zelené smoothie + super potraviny = najvyšší obsah chorofylu
Pitie zelených smoothies je vynikajúcou alternatívou k odšťavovaniu, ponúka rad výhod, ako je detoxikácia, zdvihnutie energie,silná imunita a mnoho ďalších výhod.
Samotná Viktoria Bounteko sa stala veľkým propagátorom zeleného smoothie. Jeho učinky pocítila na vlastnej koži zbavila sa nadváhy a chorôb ktoré ju zužovali.
Recept na zelené smoothie od Viktorie Bountenko
Detoxikačné super potraviny
Zelené potraviny sú kokteilom živín v prirodzenej pôvodnej podobe. Áno, síce tu k nejakému ľudskému zásahu predsa len došlo, ale zvyčajne ide len o šetrné usušení pri nízkych teplotách a vytvorenie prášku aby sa väčšie množstvo týchto super potravín dostalo na náš stôl pohodlne a rýchlo.
Pozrieť zelené superpotraviny priamo u distribútora
Zelený jačmeň a šťava z neho majú vysoký obsah chlorofylu jedna lyžička je ako by ste skonzumovali dve poriadne veľké surové BIO brokolice.
Už v roku 1978 Yoshihide Hagiwara preukázal, že zelený jačmeň pomáha vylučovať insekticídy a chemické aditíva pridávané do potravín. Rok po tomto objave s kolegami zistili, že mladý jačmeň obsahuje veľké množstvo enzýmov schopných neutralizovať toxíny (SOD, cytochróm oxidáza, peroxidáza, kataláza mastných kyselín a trashydrogenáza)
Chlorela a spirulína pomáhajú navracať a udržiavať zdravie. Napríklad vláknina chlorely viaže na seba toxíny, tú telo výluči takýmto spôsobom pomáha pri očiste organizmu , napríklad pri očiste hrubého čreva.
Pridaj komentár