Blíži sa pomaly jeseň a s ňou aj zbieranie úrody, posledné zaváranie, či posledné úpravy záhradky, kde medzi úrodou môžeme nájsť veľmi zdravú cviklu, ktorú možno nazvať poklad jesene. Aké účinky má na náš organizmus si môžete prečítať v nasledujúcom článku…
Cvikla je jedna z mnohých pochutín jesene. Vzhľadovo a aj chuťovo nie je príliš vábna, ale jej kvalita a význam spočíva v jej liečivých vlastnostiach.
Cvikla je dvojročná rastlina, ktorá nie je náročná na pestovanie. Nepotrebuje ani veľa svetla, ani veľa vody. Darí sa jej skoro všade.
Konzumuje sa hlavne podzemná časť, no využitie si nájdu aj listy.
Listy cvikle obsahujú veľa živín a môžu sa použiť na prípravu šalátov, ale môžme ich pridať do cviklovej šťavy.
Cviklu môžeme sterilizovať,piť šťavu z nej,alebo si môžme pripraviť rôzne pokrmy ako je polievka,šaláty,pomazánky.
Mnoho ľudí nazýva cviklu aj ako ,, krvavé zlato „.
Cvikla a látky obsiahnuté v nej sú prospešné pre naše zdravie.
Najväčší obsah účinných a zdraviu prospešných látok sa nachádza v surovej cvikle.
Cvikla zlepšuje zrak a v tejto úlohe je účinnejšia ako mrkva.
Čo obsahuje cvikla:
minerály:– železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, selén, zinok, meď, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, sodík, mangán,bielkoviny, fluór, mangán, sacharidy,tuk,vlákninu,
vitamíny:– vitamín A,vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B6, vitamín C, vitamín K, Betakarotén, kaselina listová, kyselina pantoténová, betaín, kyselina šťavelová,
Účinky cvikle na náš organizmus :
pôsobí ako prevencia pred mnohými ochoreniami
– podporuje obranyschopnosť
účinná pri chudnutí, pretože pomáha odstraňovať tuk z tela a má odvodňovacie účinky
– posilňuje srdce a cievy
– znižuje vysoký cholesterol
– antiseptické účinky
– antibiotické účinky
– prevencia proti rakovine
– chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi
– posilňuje vlasy a nechty
– podporuje funkciu pečene
– odkysľuje organizmus
– má močopudné účinky
– podporuje funkciu obličiek
– zlepšuje vyprázdňovanie
– podporuje tvorbu krvi
-zlepšuje pevnosť kože a kostí
-zmierňuje menštruačné bolesti
– dobrý vývoj bábätka v tehotenstve
Ďalej je cvikla vhodná aj:
Cvikla je výborná pre našu krásu, kde pomáha zlepšiť nechty, pleť ( zbavuje ju nečistôt ) a vlasy ( pevnejšie a zdravšie ).
Cvikla posilňuje cievy, zabraňuje kôrnateniu tepien, vyplavuje z tela cholesterol, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Taktiež pomáha aj pri kŕčových žilách, hemoroidoch, pri vyčerpaní, pri problémoch s močovým mechúrom, chudokrvnosť ( anémia ), problémy s menštruačným cyklom a pri artritíde.
Cvikla má detoxikačné účinky, preto je využívaná pri očistných kúrach tela.
Má silné antibakterálne účinky. Odporúča sa ju konzumovať pri infekčných hnačkách a rôznych virózach.
Pri respiračných chorobách uvoľňuje dýchanie.
Látky obsiahnuté v cvikle prečisťujú pečeň, vďaka čomu sa zlpšuje aj kvalita pokožky.
Farbivo betaín, ktoré sa nachádza v cvikle , podporuje funkciu pečeňových buniek , ochraňuje pečeň a žlčovody. Podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Pomáha pri spracovaní tukov, čím zamedzuje hromadeniu tukov v pečeni.Ak je v pečeni veľa tukov nemôže fungovať tak, akoby mala.
Špeciálna vláknina obsiahnutá v cvikle podporuje v pečeni produkciu detoxikujúcich enzýmov (glutatión, SOD, katalázu ). Podporuje aj detoxikáciu organizmu, pretože zlepšuje cirkuláciu lymfy.
Cvikla obsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá rozpúšťa anorganický vápnik, ktorý sa v tele hromadí vo forme usadenín. Tieto usadeniny sa podieľajú pri tvorbe rôznych chronických ochoreniach ako je artritída, ochorenia srdca, rakovina, obličkové kamene, očné choroby, kŕčové žily, arterioskeróza,….
Cviklová šťava má preventívne účinky proti rakovine.
Farbivá betacyaníny pomáhajú zabraňovať vzniku rakovinových tumorov.
Ferencziho efekt:- je rakovinové pôsobenie cvikle na flavonoidy , ktoré zvyšujú príjem kyslíka do buniek a udržujú hladinu vitamínu C v tele.
Pri konzumácii cvikly by si mali dať hlavne pozor cukrovkári, pretože cvikla môže zvýšiť hladinu cukru v krvi.
Pridaj komentár