Mandľové mlieko, alebo aj mandľový nápoj, je dobrota vyrobená z mandlí a vody.
Mandľa je plodom stromu mandle obyčajnej. Sú to podlhovasté plody ukryté v tvrdej hnedej škrupine. Sú dva druhy mandlí: sladké a horké. Sladké mandle majú škoricovú drsnú kožu. Sú vhodné na použitie aj v surovom stave, čo sa nedá povedať o horkých mandliach. Tie nie sú vhodné, nakoľko obsahujú glykozid amygdalín.
Nutričné hodnoty mandlí :
Mandle sú zložené z tukov (takmer 60%), proteínov (bielkoviny), vlákniny, vody a sacharidov (tvoria len 2%).
Odporúčaná denná dávka mandlí je približne 26 g. Sú výborným doplnkom stravy pri chudnutí a pri zdravom životnom štýle.
Mandle obsahujú mandľový olej a vitamíny B, E a A. Oproti ostatným orechom majú mandle vyšší obsah vápnika, magnézia a draslíka. Obsahujú aj zinok, železo, selén, meď, mangán, fosfor, sodík, omega 6 kyseliny, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
100 g mandlí obsahuje :
- kalórie: 650Kcal
- 20g Bielkovín
- 18 g Sacharidov
- 53 gTuku
Nutričné hodnoty v 100ml mandľového mlieka:
- Kalórie:16 kcal
- Bielkoviny:0,6g
- Sacharidy:3 g
- Tuky:1.6 g
Prospešné účinky madľového mlieka pre naše telo :
Mandle podporujú trávenie, odkysľujú organizmus, uvoľňujú od pôsobenia stresu, znižujú vysoký cholesterol, podporujú fuknkciu mozgu a sústredenosť, sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, sú prevenciou pred diabetom, zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie a zasýtia na dlhšiu dobu. Sú plné antioxidantov.
Odkiaľ sa tu mandľové mlieko berie?
Mandľové mlieko sa v našom jedálničku objavuje už mnoho rokov, vlastne už od starovekého Ríma. V dnešnej dobe je čoraz viacej obľúbené, a to u detí i dospelých, na spestrenie jedálnička, ale i ako náhrada živočíšneho mlieka. Alergici na mandle si toto mlieko nevychutnajú, ale tí, ktorí majú intoleranciu laktózy, si mandľové mlieko radi zaradia do nápojového lístka.
Mandľové mlieko si kúpime v dnešnej dobe v každej lepšej predajni potravín. Mandľové nápoje bývajú vyrábané častokrát zo sladkých mandlí, čo nápoju pridáva prirodzene sladkastú chuť. Tieto nápoje sa vyrábajú nesladené, ochutené cukrom alebo agávovým sirupom, s rôznymi príchuťami, tekuté ale aj sušené, v kombinácii s ryžovým alebo špaldovým mliekom.
Domáca výroba mandľového nápoja – mandľového mlieka:
Tu Je je návod ako spraviť madľové mlieko úplne lahodné, zdravé jednoduché na prípravu.
Najskôr si kúpime kvalitné mandle, pretože len mandle sú zárukou kvality mandľového mlieka.
- Na výrobu 1 litra mlieka si namočíme 100g nelúpaných sladkých mandlí do vody.
- V tejto vode ich necháme napučať 8 – 12 hodín.
Môžu sa namočiť aj na 48 hodín. Čím dlhšie budú vo vode, tým viac mlieka získame. Vodu počas namáčania vymeníme, aby neskysla.
- Po namočení mandle scedíme, vodu vylejeme, namočené mandle vsypeme do mixéra a doplníme vodou, približne 750ml.
- Všetko spolu mixujeme niekoľko minút pri vysokých otáčkach, kým nezískame spenenú tekutinu bielej farby.
- Vzniknuté mlieko scedíme cez jemné sitko alebo cez plátno, jemne prepasírujeme. Mixér vypláchneme s asi 200 ml vody a takisto scedíme.
- Po scedení nám v sitku alebo plátne vznikne mandľová drť, tú vyžmýkame a nevyhadzujeme ju, ale môžeme ju použiť pri príprave koláčov či keksíkov, kaší i dezertov, lievancov, alebo ako doplnok do jogurtov či čokoládovej nátierky.
- Mandľové mlieko dobre premiešame, v chladničke ho môžeme uskladniť 2 – 3 dni, aj keď chuť a výživová hodnota mandľového nápoja klesá. Najvhodnejšie na použitie je čerstvé mlieko, na prípravu chladených nápojov pripravené mandľové mlieko dobre schladíme.
Účinky mandľového mlieka
Mandľové mlieko obsahuje málo kalórií, tukov a cukrov, a preto je výborným výživným nápojom. Je obohatené o vitamíny a minerály. Nachádzajú sa v ňom zložené cukry, ktoré energiu uvoľňujú postupne. Hotový nesladený nápoj má nízky glykemický index, asi okolo 25.
Výroba domáceho mandľového mlieka pre nízky obsah sacharidov má výhodu pre diabetikov, nakoľko kupované mandľové mlieko vo väčšine prípadov obsahuje pridaný cukor alebo iné sladidlo.
Tiež je častou prísadou do chutných a zdravých smoothie tu si môžete pozrieť smoothie recepty s mandľovým mliekom. Nevýhodou mandľového mlieka je jeho nízky obsah bielkovín, tvoria asi len 1% z celkového obsahu.
Mandľové mlieko je vhodnou náhradou mlieka aj pre tých, ktorí chcú chudnúť, pretože obsahuje veľmi málo kalórií, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je ľahko stráviteľné a nezaťažuje organizmus.
Mandľové mlieko má svoje účinky aj na pleť vďaka vysokému obsahu vitamínu E. Keďže sa vitamín E z mandlí dostane aj do mlieka, chráni pokožku pred negatívnymi účinkami slnka a výživne pôsobí na nechty a vlasy. Mandľové mlieko je v tomto prípade vhodné aj na vonkajšie použitie.
Pridaj komentár