Karob zdravé sladidlo ktoré nahradí čokoládu

Ak hľadáte zdravú náhradu za kakao alebo čokoládu  bude výbornou voľbou karobový prášok (rohovník obyčajný),je cenovo dostupný , v článku sa dozviete  jeho účinky, porovnanie s kakaom, dôležité info ako sú nutričné hodnoty, skladovanie a kde ho kúpiť túto užitočnú ingredienciu.

Účinky na zdravie

  • Ak potrebujete svoje jedlo zdravo osladiť  použite karob  jeho cukry sa do krvi uvoľňujú postupne nevzniká  inzulínová špička ktorá je zodpovedná za priberanie telesného tuku.A tiež ho ocenia ľudia s cukrovkou
  • Obsahuje vlákninu ktorá očisťuje črevá, zabraňuje priberaniu nadbytočných kíl , podporuje pravidelnú zdravú stolicu , pomáha liečiť z hnačiek.
  • Neobsahuje kofeín ktorý vybudí organizmus ,karobový prášok je vhodné sladidlo pre starších ľudí i  malé deti.Tiež je dobrý pre celiatikov a pre ľudí ktorí majú alergiu na čokoládou resp látky obsiahnuté v nej napr laktózovú intoleranciu.
  • vysoký obsah vápniku ktorý  je plne využiteľný v našom organizme , porovnaní s kakaom má ho 3x viac.

Karob vs Kakao

Obe potraviny majú svoje výhody tu si porovnáme ich učinky a výhody pre našie zdravie.Pre kakao budeme brať do úváhy iba v jeho čistú formu , nie s primiešaným cukrom .

Prášok z kakaa i karobu  je vhodný do zdravej a vyváženej stravy. Obe ingrediencie rohovník i kakao  poskytnú vlákninu čo je typ sacharidu, ktorý sme spomenuli v účinkoch môže zabrániť hemoroidom, proti zápcha, znížuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu cukru v krvi.

Výsledky z kliniky  Institute of Medicine tvrdia že vlákniny je optimálne prijať cca 25 až 38 gramov za deň. Kakaový prášok obsahuje o niečo menej vlákniny ako prášok z rohovníka – karobu.

Pokiaľ ide o obsah železa a medi  kakao obsahuje viac železa cca 3x viac a medi cca 6x viac obe potraviny podporujú funkciu červených krviniek prenášať kyslík.Tiež je bohatšie na fosfor a horčík.

Čo sa týka chuti rohovník je menej „čokoládovejší“  je vhodný tam kde potrebujete menej výraznú čokoládovú chuť.Viac príkladov ukážkových receptoch.

 

Využitie karobu v kuchyni

Je skvelý spolu s ovsenými vločkami a vhodný do domácich ovocných smoothie. Môžete si tiež spraviť zdravú horúcu čokoládu, či zmiešať spolu s gréckym jogurtom a získať tak zdravý proteínový pokrm. V smoothie je karobový prášok slúži na dochutenie s prospešnými účinkami pre zdravie.

 

Struky majú sladkastú chuť, využívajú sa aj ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte. Slúžia tiež ako náhrada kakaa v zákuskoch či zmrzlinách.

  • Vedeli ste že : Semená mali v minulosti zaujímavé využitie. Keďže všetky majú zhruba rovnakú hmotnosť (asi 0,25 gramu), používali ich lekárnici a klenotníci ako závažie.
  • Tiež  Karob – Rohovník má tiež názov „Svätojánsky chlieb“ alebo „chlieb svätého Jána“  

Kde ho kúpiť najvyšiej kvalite ?

Najlepšie kupovať karob v obchodoch so zdravou výživou tie si väčšinou dajú záležať na hodnoteniach uživateľov. S dobrou cenou sa dá objednať v BIO eshopoch so zdravou stravou  na internete. Príklad dobrej ceny je cca 2€ za 200g čistého prášku. Kúpiť okrem práškovej formy sa dajú aj celé lusky – struky karobu, či v tekutej forme ako karobový sirup.

Dobrú kvalitu môžete predvídať  podľa farby a krajiny ktorá produkt dodáva. Karobový prášok je hnedý a pestuje sa v krajinách stredozemného mora , Grécko,Taliansko,Španielsko a tiež na blízkom východe.

Tu si môžete pozrieť predaj karobu a potravín spojených s ním.

Chcem karob

Karob 100g tabuľka nutričných hodnôt

Kalorie220kcal
Sacharidy80g
Tuky0.65g
Bielkoviny4.6g
Vápnik348mg

 

Karob zdravé sladidlo ktoré nahradí čokoládu
4.75 (95%) 4 votes

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.