Ak hľadáte zdravú náhradu za kakao alebo čokoládu bude výbornou voľbou karobový prášok (rohovník obyčajný),je cenovo dostupný , v článku sa dozviete jeho účinky, porovnanie s kakaom, dôležité info ako sú nutričné hodnoty, skladovanie a kde ho kúpiť túto užitočnú ingredienciu.
Účinky na zdravie
- Ak potrebujete svoje jedlo zdravo osladiť použite karob jeho cukry sa do krvi uvoľňujú postupne nevzniká inzulínová špička ktorá je zodpovedná za priberanie telesného tuku.A tiež ho ocenia ľudia s cukrovkou
- Obsahuje vlákninu ktorá očisťuje črevá, zabraňuje priberaniu nadbytočných kíl , podporuje pravidelnú zdravú stolicu , pomáha liečiť z hnačiek.
- Neobsahuje kofeín ktorý vybudí organizmus ,karobový prášok je vhodné sladidlo pre starších ľudí i malé deti.Tiež je dobrý pre celiatikov a pre ľudí ktorí majú alergiu na čokoládou resp látky obsiahnuté v nej napr laktózovú intoleranciu.
- Má vysoký obsah vápniku ktorý je plne využiteľný v našom organizme , porovnaní s kakaom má ho 3x viac.
Karob vs Kakao
Obe potraviny majú svoje výhody tu si porovnáme ich učinky a výhody pre našie zdravie.Pre kakao budeme brať do úváhy iba v jeho čistú formu , nie s primiešaným cukrom .
Prášok z kakaa i karobu je vhodný do zdravej a vyváženej stravy. Obe ingrediencie rohovník i kakao poskytnú vlákninu čo je typ sacharidu, ktorý sme spomenuli v účinkoch môže zabrániť hemoroidom, proti zápcha, znížuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu cukru v krvi.
Výsledky z kliniky Institute of Medicine tvrdia že vlákniny je optimálne prijať cca 25 až 38 gramov za deň. Kakaový prášok obsahuje o niečo menej vlákniny ako prášok z rohovníka – karobu.
Pokiaľ ide o obsah železa a medi kakao obsahuje viac železa cca 3x viac a medi cca 6x viac obe potraviny podporujú funkciu červených krviniek prenášať kyslík.Tiež je bohatšie na fosfor a horčík.
Čo sa týka chuti rohovník je menej „čokoládovejší“ je vhodný tam kde potrebujete menej výraznú čokoládovú chuť.Viac príkladov ukážkových receptoch.
Využitie karobu v kuchyni
Je skvelý spolu s ovsenými vločkami a vhodný do domácich ovocných smoothie. Môžete si tiež spraviť zdravú horúcu čokoládu, či zmiešať spolu s gréckym jogurtom a získať tak zdravý proteínový pokrm. V smoothie je karobový prášok slúži na dochutenie s prospešnými účinkami pre zdravie.
Struky majú sladkastú chuť, využívajú sa aj ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte. Slúžia tiež ako náhrada kakaa v zákuskoch či zmrzlinách.
- Vedeli ste že : Semená mali v minulosti zaujímavé využitie. Keďže všetky majú zhruba rovnakú hmotnosť (asi 0,25 gramu), používali ich lekárnici a klenotníci ako závažie.
- Tiež Karob – Rohovník má tiež názov „Svätojánsky chlieb“ alebo „chlieb svätého Jána“
Kde ho kúpiť najvyšiej kvalite ?
Najlepšie kupovať karob v obchodoch so zdravou výživou tie si väčšinou dajú záležať na hodnoteniach uživateľov. S dobrou cenou sa dá objednať v BIO eshopoch so zdravou stravou na internete. Príklad dobrej ceny je cca 2€ za 200g čistého prášku. Kúpiť okrem práškovej formy sa dajú aj celé lusky – struky karobu, či v tekutej forme ako karobový sirup.
Dobrú kvalitu môžete predvídať podľa farby a krajiny ktorá produkt dodáva. Karobový prášok je hnedý a pestuje sa v krajinách stredozemného mora , Grécko,Taliansko,Španielsko a tiež na blízkom východe.
Tu si môžete pozrieť predaj karobu a potravín spojených s ním.
Karob 100g tabuľka nutričných hodnôt
Kalorie | 220kcal |
Sacharidy | 80g |
Tuky | 0.65g |
Bielkoviny | 4.6g |
Vápnik | 348mg |
Pridaj komentár